Kisikov kontrastni trening

Trening s kisikom v kombinaciji z višinskim treningom predstavlja NOV pristop na področju ŠPORTA, REKREACIJE, ZDRAVJA in DOBREGA POČUTJA.

Komu je namenjen?

Namenjen je tako neaktivnim ljudem kot vrhunskim športnikom. Različni programi ponujajo različne intenzivnosti. Od najbolj intenzivnega treninga s šprinti do sedečega položaja s pravilnim vnosom kisika v telo.

Intenzivnost treninga si prilagaja vsak posameznik sam glede na njegovo fizično pripravljenost.

Zakaj kisikov trening?

Dihanje s kisikom obogatenega zraka med vadbo omogoča hitrejšo in učinkovitejšo regeneracijo po treningu ali tekmi in povečuje energijo, vzdržljivost in moč telesa.

Prav tako je vadba v enakem času učinkovitejša, saj lahko z večjo močjo vadite dlje časa.

V običajnih okoliščinah dihamo 21% kisik, kontrastni sistem pa omogoča veliko več. Raziskave so pokazale, da športniki z dodatnim kisikom zmorejo več, višina srčnega utripa in vrednost laktata v krvi pa sta nižja kot pri običajnem treningu. Dodaten kisik (hiperoksija) vpliva na manjšo porabo glikogena v mišicah, posledično na zmanjšano produkcijo laktata- zakislitve telesa in zmanjšano izločanje adrenalina.

Kako deluje?

S treningom na višini (hipoksja) celice v telesu zelo hitro ustvarijo povečano potrebo po kisiku, še posebej, če je intenzivnost visoka (šprint). Nato sledi (hiperoksična faza) trening s kisikom pri katerem pa se telo zelo učinkovito preplavi s kisikom. Tako celice vsrkajo veliko večje količine kisika kot bi jih v običajnih razmerah. Kot vemo je nasičenost s kisikom žal omejena s kapaciteto hemoglobina, ki lahko veže največ štiri molekule kisika, edino če ustvarimo pogoje, da se kisik lahko raztaplja v krvni plazmi.

In ravno ta UČINEK dosežemo s KONTRASTNIM TRENINGOM (trening s kisikom v kombinaciji z višinskim treningom). Kontrastni trening zaradi DIHANJA KISIKA in TELESNE AKTIVNOSTI, ki poveča parcialni tlak v pljučih, omogoči raztapljanje velike količine kisika v krvni plazmi.

Podoben učinek lahko dosežemo edino s terapijo v hiperbarični komori, vendar na osnovi nekaterih ugotovitev, učinkovitost ni na isti ravni, saj ne vključuje telesne aktivnosti.

Pozitivni učinki kontrastnega treninga:

Kako deluje

V našem telesu imamo mitohondrije (celične elektrarne), ki spreminjajo

maščobe, beljakovine in maščobne kisline, ki jih zaužijemo v energijo , ki jo celice porabijo. Za pravilno delovanje teh celičnih elektrarn je potrebnih več stvari, vendar najpomembnejši element je kisik.

Ko je na voljo dovolj kisika mitohondriji delujejo kot mikroskopsko majhne tovarne energije, ki na celičnem nivoju preskrbujejo telo z energijo. Če pa je nivo kisika nizek, pa proizvajajo mlečno kislino kar čutimo kot mišično bolečino, utrujenost.

Vadba s kisikom potiska kisik globoko pod kožo v mišice, brez sodelovanja pljuč in srca. To izboljšuje vzdržljivost in lahko vpliva n a povečano porabo maščob ob tem pa je zmanjšana produkcija mlečne kisline. Zaradi te kombinacije dosežemo boljšo sposobnost, hitrejšo regeneracijo in manjše neugodje po napornih treningih.

Del življenja profesionalnih športnikov so tudi poškodbe. Zelo pomembna je preventiva in popolno okrevanje.

Kisik se uporablja za pospeševanje celjenja poškodb. Njegova sposobnost je, da obnovi rast kit in krvnih žil, zato je še posebej primeren za športnike.

 • VEČJA PORABA KALORIJ
  Vadba s kisikom poveča porabo maščobnega tkiva, saj se poraba pri pvadbi poveča kar za 30%.
 • IZBOLJŠA POČUTJE IN OKREPI ZDRAVJE
  Pri vadbi se poveča raven kisika v krvni plazmi, kar okrepi delovanje imunskega sistema, izboljša presnovo in povečajo se same moči pri vadbi. Krepi koncentracijo in spomin. Učinkovito vpliva tudi na bolečine v mišicah, kronično utrujenost in ponavljajoče glavobole.
  Trening obogati s kisikom vse dele telesa in občutno zmanjša tveganja za nastanek različnih bolezenskih stanj.
 • UPOČASNI STARANJE
  Eden izmed simptomov staranja je tudi zmanjšana sposobnost prenosa kisika do celic.
  Premalo kisika vodi v hitrejše odmiranje celic in posledično hitrejše staranje. Trening s kisikom poskrbi za učinkovit prenos kisika do vseh celic telesa in s tem upočasni staranje-Prav tako so raziskave pokazale, da rakave celice uspevajo v okoljih kjer je premalo kisika.
 • BLAŽI UČINKE STRESA
  Stres zelo zmanjšuje kisik v telesu. Premalo kisika v telesu pa vodi v odmiranje celic, upočasni delovanje možganov in ostalih organov. Trening s kisikom dovaja telesu več kisika in s tem zmanjšuje stres, kateremu je telo izpostavljeno.
  Za zdravje je koristna že 15 minutna aerobna vadba 3x tedensko.

Kaj pravi znanost

Slike iz studia

Get your first free online consultation

Bibendum neque egestas congue quisque egestas diam. Laoreet id donec ultrices tincidunt arcu non sodales neque